Friday, July 9, 2010

Share you a something,

Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya kepada guru. Ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar ; “Cikgu,macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?”

Guru; “OK, kamu ikut ape yang saya suruh. Kamu pergi ke padang. Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di hadapan kamu. Pilih yang PALING CANTIK tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. Dan petik rumput yang PALING CANTIK,bawa ke kelas

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya. Cikgu bertanya, kenapa tiada rumput yang dipilih?

Pelajar; “td masa saya berjalan, saya carilah rumput YANG PALING CANTIK. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata yang PALING CANTIK,maka saya pon terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ade di antara yang di belakang sy td rumput yang paling cantik tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula. Jd tiadalah rumput yang saya boleh petik.”

Cikgu; “Ya, itulah jawapannya. Maknanya; apabila kita telah berjumpa dengan SESEORANG yang kita sayang, janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu. Kita patut HARGAI orang yang berada di depan kita sebaikbaiknya. Jangan kita menoleh lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku.”

Notakecil; Semoga yang berlalu tidak berulang lagi. & ingatlah, orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik. Maupun, nak ikotkan banyakkk lagi yang cantik dan baik, seperti rumput tadi :)

Credited to; Kak Adina :D

No comments:

Post a Comment